Terug naar de homepagina
De impact van een slecht gebit op eenzaamheid en sociale interactie - Thumbnail

De impact van een slecht gebit op eenzaamheid en sociale interactie

Een slecht gebit kan leiden tot een sociaal isolement doordat mensen zich schamen voor hun gebit en daardoor vermijden om te lachen, te praten of zelfs te eten in het bijzijn van anderen. Dit kan leiden tot gevoelens van schaamte, angst, eenzaamheid en zelfs depressie.

Mensen met een slecht gebit hebben vaak het gevoel dat anderen hen beoordelen op basis van hun uiterlijk en vermijden daarom ontmoetingen en gezelschappen. Niet alleen het uiterlijk kan hen beperken, ook de pijn in de mond die men ervaart kan een reden zijn om liever thuis te blijven. Dit kan leiden tot een gebrek aan sociale contacten en een vermindering van de kwaliteit van leven.

Een slecht gebit kan ook van invloed zijn op de algehele gezondheid. Als gevolg van tandpijn en kiespijn kunnen mensen bijvoorbeeld vermijden om te eten of drinken, wat kan leiden tot ondervoeding en uitdroging. Bovendien kunnen tandheelkundige problemen leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals infecties en ontstekingen met gevolgen voor het hele lichaam.

Hoe heeft het zover kunnen komen?

Er zijn verschillende redenen te noemen waardoor men in een situatie is gekomen waarbij mondzorg niet de hoogste prioriteit heeft. 

Geen geld voor de tandarts

Doordat mondzorg vanaf 18 jaar niet in het basispakket van de zorgverzekering zit, is mondzorg voor steeds meer mensen niet meer betaalbaar. Als er geen geld is om de tandartsrekening te betalen, wordt een bezoek aan de tandarts, ook bij klachten, vaak uitgesteld. Recent onderzoek wijst uit dat een groeiende groep mensen geen toegang heeft tot mondzorg. Is er eenmaal tandbederf of tandvleesontsteking, en wordt deze niet behandeld, dan kan het gebit snel achteruitgaan.

Angst voor de tandarts

Angst voor de tandarts zorgt voor een flinke drempel om een afspraak te maken voor controle of een behandeling. Mensen kunnen ziek van angst worden en er al dagen van tevoren tegenop zien. Van uitstel komt vaak afstel waardoor de mondgezondheid kan verminderen en klachten verergeren met een slecht gebit tot gevolg.

Mondzorg niet van huis uit meegekregen

Het kan zijn dat je mondhygiëne en regelmatige controle bij de tandarts niet van je ouders of omgeving hebt meegekregen. Misschien was het niet gebruikelijk of werd het niet belangrijk gevonden. Of omdat ouders zelf bang zijn voor de tandarts of er geen financiële ruimte was voor mondzorg. Wat de reden ook was, het is dan extra moeilijk om vanuit die basis op het idee te komen daar zelf iets aan te gaan doen.

Wat kan je doen?

Herken jij jezelf in een van deze redenen? Vraag dan hulp, stel het niet uit. Mondproblemen kunnen snel verergeren en je veel overlast bezorgen. Vraag bijvoorbeeld hulp aan je huisarts of een andere hulpverlener waarmee je in contact bent. Zij weten vaak de weg in de hulpverlening bij jou in de buurt. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale angsttandartsen waar je met een geruster hart naar toe kan gaan, bespreek je angst bij het maken van de afspraak. Lees er hier meer over.

Het is belangrijk om de tandheelkundige gezondheid serieus te nemen en regelmatig de tandarts of mondhygiënist te bezoeken voor controles en behandelingen. Tandheelkundige problemen kunnen worden voorkomen door een goede dagelijkse mondhygiëne, zoals poetsen, ragen en flossen, en het vermijden van suikerrijk voedsel en dranken. Lees hier meer over budget mondverzorging, zodat je ook met weinig middelen toch goed voor jezelf kan zorgen.

Vraag bij geldproblemen hulp aan De Voorzieningenwijzer, zij helpen je financiën en verzekeringen op orde te brengen en een bezoek aan de tandarts mogelijk te maken. Informeer ook bij je gemeente of er regelingen zijn die je helpen bij het betalen van de tandartsrekening. En hou de regie over kosten, vraag altijd vooraf wat een bezoek aan de tandarts kost en een offerte bij elke behandeling. Wees open of je financiële zorgen, de tandarts of mondhygiënist kan dan met je meedenken om een passende oplossing te vinden.

Wil je iemand met een slecht gebit helpen?

Zie je in je omgeving iemand in een sociaal isolement (mede) door een slecht gebit en onfrisse mondgeur die je zou willen helpen dan is het raadzaam of voorzichtig te werk te gaan. Ten eerste is het belangrijk om een ingang te vinden om het te bespreken, zonder dat je iemand kwetst. Meestal is er sprake van schaamte. Vragen stellen kan helpen en het geeft je informatie over oorzaken, waardoor je beter kan helpen bij het zoeken naar oplossingen. Biedt steun en begrip, een luisterend oor. Zoek samen naar oplossingen, betrek diegene erbij, dat helpt een beter gevoel en grip te krijgen over de situatie.

Deze informatie is informatief bedoeld om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken en oplossingen. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van het medisch advies.