Alles wat je moet weten over gebitsslijtage en de oorzaken ervan
Tandartsen zien steeds vaker gebitsslijtage bij hun patiënten. Dit komt voor een deel doordat mensen steeds ouder worden. Toch zien tandartsen ook onder jongeren in toenemende mate gebitsslijtage ontstaan. Veertig procent van de 16-jarigen heeft al erosieslijtage. Dit vraagt om een zorgvuldige diagnostiek en behandeling.
Hoe ontstaat slijtage van het gebit nu precies? Dat is moeilijk vast te leggen omdat meerdere factoren een rol spelen. Zelden is bijvoorbeeld alleen sprake van erosie.
Er zijn drie verschillende vormen van slijtage:
1. Mechanische slijtage
2. Chemische slijtage
3. Stress in het gebitselement
Tand-op-tand contact is een vorm van mechanische slijtage. Tanden knarsen, ook wel bruxeren genoemd, komt heel veel voor. Tanden knarsen laat zich het beste omschrijven als onbewuste mondgewoonte. Factoren zoals stress, slaapproblemen zoals snurken en slaapapneu kunnen bijdragen aan tanden knarsen.
Slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap wordt onderbroken, kan ook een mogelijke oorzaak zijn van bruxisme. Medicatie en drugs kunnen ook van invloed zijn op tanden knarsen.
Anorexia nervosa, een bekende eetstoornis, kan ook leiden tot gebitsslijtage. Andere externe factoren zoals alcoholisme en de invloed van speekselkwaliteit spelen ook een rol bij chemische slijtage.
Stress kan abfractie veroorzaken, waarbij stukjes glazuur van de tand afbreken. Verder zijn er verschillende vormen van slijtage die vaak gerelateerd zijn aan slaapproblemen, zoals slaapbruxisme en slaapgerelateerde orofaciale pijn.
Dit artikel is gebaseerd op een Whitepaper van tandarts Erik-Jan Muts en biedt inzicht in de diverse oorzaken van gebitsslijtage. Voor meer informatie en behandelingen kun je terecht bij professionele tandartsen en mondhygiënisten.