Er bestaan verschillende behandelingen voor het vervelende gevoel van mondbranden. Een branderig gevoel in de mond of op de tong kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen en kan langdurig aanhouden. Sommige patiënten ervaren deze klachten zonder dat er een zichtbare afwijking te zien is, terwijl anderen last hebben van lichen planus of landkaarttong. Mondbranden kan voorkomen bij de tong, het gehemelte, de wangen, de lippen en soms ook de keel.
De klachten van mondbranden kunnen maanden- of zelfs jarenlang aanhouden en nemen meestal gedurende de dag toe, met de avond als piekmoment. Veel patiënten rapporteren een afwijkende of geen smaak, evenals een droge mond. Mondbranden is een zeldzame aandoening die vooral voorkomt bij vrouwen na de veertigste of vijftigste levensjaar.
De exacte oorzaak van mondbranden is nog onbekend. Hoewel het vaak voorkomt bij vrouwen in en na de overgang, is hier nooit wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Andere mogelijke oorzaken, zoals vitaminetekort, suikerziekte en medicijngebruik, zijn ook nooit bewezen. Psychische factoren worden soms genoemd in verband met mondbranden, maar ook hiervoor ontbreekt voldoende bewijs.
Het behandelen van mondbranden is lastig omdat de oorzaak onbekend is. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf, maar indien de klachten het dagelijks leven ernstig beïnvloeden, kan professionele begeleiding nodig zijn. Kalmeringsmiddelen kunnen in sommige gevallen voorgeschreven worden om de klachten draaglijker te maken. Tandartsen die patiënten doorverwijzen, zorgen ervoor dat zij terechtkomen bij een specialist met meer kennis en ervaring op dit gebied.
Voor meer informatie over mondbranden, bezoek
tandarts.nl